top of page

Design Thinking

HUMAN-CENTERED DESIGN / MULTIDISCIPLINAIRE TEAMS / PROJECT GEBASEERD / CO-CREATIE / RESEARCH / EMPATHIE / IDEATION / PROTOTYPING / OUT-OF-THE-BOX DENKEN

Wat?

In het opleidingsonderdeel Design Thinking van de opleiding Bachelor Visual Design werken tweedejaarsstudenten in multidisciplinaire teams op real-life challenges. De waaier aan visuele communicatie projecten waar de student uit kan kiezen, is erg divers. Van (re)branding tot ontwerp van educatief materiaal tot creatief activisme... Al doende leren de studenten de design thinking methodiek toe te passen op het project. Ze onderzoeken de doelgroep, verwerven inzichten en bepalen verschillende ontwerpconcepten die getest worden door en met de stakeholders.

double diamondkopie.jpg

Waarom?

In een design thinking proces staat de mens altijd centraal. Je ontwerpt voor en door mensen. Dit slaat in de eerste plaats op het proces zelf, waarin je iets ontwerpt voor een bepaald publiek/doelgroep, maar het slaat ook op het team waarmee je ontwerpt. Deze methodiek is gemaakt als een co-creatie tool. De groep wordt uitgenodigd om hun talenten te ontplooien en zo elk hun eigen vaardigheden in te brengen in het team.

Hieronder vinden jullie enkele voorbeelden van afgelopen projecten.

Een greep uit de projecten

LUCdownLIVE

Challenge

De studenten kregen de uitdaging om een creatieve actie te doen rond een van de Sustainable Development Goals (SDGs). De studenten kozen om iets te doen rond mentaal welzijn van de studenten tijdens dit vreemde jaar.

Oplossing

LUCdownLIVE was een livestream voor alle tweedejaars BBV'ers om hen een hart onder de riem te steken tijdens de lockdown. Het doel was om meer verbinding te creëren door middel van boeiende gespreken, leuke spelletjes en muziek.